Οι ψηφιακές επιχειρήσεις είναι η επένδυση του μέλλοντος

Γενικά

Εν μέσω της τεχνολογικής έκρηξης που έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής μας την τελευταία δεκαετία, αναδύονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι δε διαθέτουν φυσικούς χώρους (aka γραφεία) και αντ’ αυτού, τα μέλη της ομάδας εργάζονται από το σπίτι.

Γιατί, όμως, έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη αύξηση στις επιχειρήσεις τέτοιου είδους;

1. Είναι πιο budget-friendly

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το απαραίτητο κεφάλαιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας καθαρά ψηφιακού χαρακτήρα είναι πολύ μικρότερο από το κεφάλαιο που θα χρειαστεί σε περίπτωση ίδρυσης επιχείρησης με πλήρως εξοπλισμένα γραφεία (ή καταστήματα).

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μόνο το ενοίκιο του επαγγελματικού χώρου και η διαμόρφωσή του, στοιχίζουν περίπου το διπλάσιο ή μπορεί και το τριπλάσιο (ανάλογα τον εξοπλισμό) από την έναρξη επιχείρησης με έδρα την κατοικία.

Ενώ, επί της ουσίας, για την ίδρυση μιας ψηφιακής επιχείρησης χρειάζονται μόνο τα λογιστικά και φορολογικά έξοδα, καθώς και την αμοιβή του προγραμματιστή που θα αναλάβει τη δημιουργία της εκάστοτε πλατφόρμας. Σαφώς, η κατασκευή κοστολογείται διαφορετικά αν πρόκειται για blog, για custom ιστοσελίδα με άρθρα και νέα, αν χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία ή plugins ή αν πρόκειται για e-shop.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κόστος είναι πολύ μικρότερο χωρίς κατ’ ανάγκην να μειώνεται το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα, αν δομηθεί σωστά, ίσως να αποφέρει ίσα κέρδη με μία κανονική επιχείρηση – αν όχι περισσότερα.

2. Λειτουργούν ανελλιπώς

Κι εδώ, ερχόμαστε στο δεύτερο λόγο που είναι τόσο δημοφιλείς πια οι ψηφιακές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στο «πώς γίνεται να αποφέρουν ίδια κέρδη με έναν φυσικό χώρο».

Είτε πρόκειται για ειδησεογραφική ιστοσελίδα, είτε για αρθρογραφικό blog με διαφημίσεις, είτε για e-shop, είτε για πολυσύνθετο custom site, οι ψηφιακές επιχειρήσεις έχουν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό: Λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει, ότι δε χρειάζεται να απασχολείται ένας συγκεκριμένος αριθμός εργαζόμενων σε συγκεκριμένο ωράριο. Επιπλέον, μια ψηφιακή επιχείρηση δε διέπεται από τους κανονισμού του ωραρίου που θεσπίζονται βάσει του εμπορικού συλλόγου ή κάποιου αντίστοιχου φορέα.

Επομένως, μπορούν να προσελκύσουν αναγνώστες ή πελάτες ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και στις τρεις τα ξημερώματα – κάτι ανέφικτο για τους φυσικούς επαγγελματικούς χώρους.

3. Δε χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους

Σε πολλές περιπτώσεις, το κεφάλαιο μιας νεοσύστατης επιχείρησης μπορεί να είναι περιορισμένο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να μην έχει τη δυνατότητα να προσλάβει δέκα άτομα προσωπικό, προκειμένου να βγαίνει συνεργατικά ο φόρτος εργασίας.

Μέχρι, λοιπόν, να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για τις δίκαιες και ικανοποιητικές απολαβές των εργαζομένων, μια ψηφιακή επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει με ένα ή δύο άτομα.

Κι όταν, αισίως, συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται για να προσφέρει η επιχείρηση δίκαιες απολαβές στους μελλοντικούς εργαζόμενους (και όχι πενιχρούς μισθούς), τότε μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά με τις διαδικασίες πρόσληψης και σιγά-σιγά να επεκταθεί.

4. Είναι πιο φιλικές προς τους καταναλωτές

Δυστυχώς ή ευτυχώς, στη σύγχρονη εποχή τα πάντα σχεδόν είναι εφικτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Κι όταν προσφέρονται στους καταναλωτές/πελάτες άπειρες επιλογές αγορών, ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης από την άνεση του σπιτιού τους, τότε προφανώς και θα τις επιλέξουν.

Διότι, εκ των πραγμάτων, είναι πολύ πιο απλό να αγοράσει κάποιος ένα ζευγάρι παπούτσια από το e-shop ενός καταστήματος, παρά να ξεχυθεί στους δρόμους – ψάχνοντας για πάρα πολύ ώρα πάρκινγκ – για να βρει τα ιδανικά παπούτσια.

Εφόσον, λοιπόν, η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, οφείλουμε να συνταχθούμε με αυτό.

Συνοψίζοντας

Μέσα σ’ έναν κόσμο, όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από κρίσεις, πολέμους και πανδημίες και αγωνιούμε για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, χρειαζόμαστε έξυπνες και πρακτικές λύσεις.

Και η δημιουργία ψηφιακών επιχειρήσεων είναι μία από αυτές για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να προστεθεί ένα χαρακτηριστικό που προαιρετικά μετουσιώνεται σε πλεονέκτημα: Η εξ αποστάσεως εργασία. Και γράφω προαιρετικά, διότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι είναι μια εξαιρετική μορφή εργασίας, υπάρχουν κάποιοι που δεν καλοβλέπουν το συγκεκριμένο μοντέλο και προτιμούν το λεγόμενο «υβριδικό» τρόπο εργασίας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει κατά το ήμισυ την τηλεργασία και κατά το ήμισυ τη φυσική παρουσία. Βέβαια, πάντα ακούγονται και κάποιες φωνές που υποστηρίζουν τη φυσική παρουσία, είτε επειδή είναι απαραίτητη λόγω της φύσης του επαγγέλματος, είτε διότι μερικοί εργοδότες αισθάνονται ότι έτσι έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Όπως και να ‘χει, κάθε επιχείρηση λειτουργεί με τη δική της πολιτική και τη δική της φιλοσοφία. Κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι να δημιουργήσουμε την ψηφιακή επιχείρηση που ονειρεύεστε.