Επιλογή custom design ή όχι;

Development

Από τα πρώτα (και από τα πιο σημαντικά) πράγματα που θα χρειαστεί να αποφασίσετε για την ιστοσελίδα σας, το eshop ή την web εφαρμογή σας, είναι η εμφάνισή της. Η επιλογή κάποιου έτοιμου design ή θέματος (π.χ. στο WordPress) αποτελεί την εύκολη και συχνά την οικονομικότερη λύση, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται αρχικά.

Η εύκολη λύση

Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε αρκετές χιλιάδες ευρώ για την ιστοσελίδα σας, το eshop ή την web εφαρμογή σας, η πρόταση που θα ακούσετε κατά κόρον από προσφορές που θα λάβετε σχετικά με την υλοποίηση, είναι η επιλογή κάποιου έτοιμου “θέματος” ή template.

Παρόλο που η συγκεκριμένη λύση είναι η πιο συνήθης, φθηνή και γρήγορη, κρύβει παγίδες που δεν είναι ξεκάθαρες από την αρχή κάποιου project.

Η χρήση ενός έτοιμου θέματος π.χ. για το WordPress, θα σας προσφέρει ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Εάν ο σκοπός του project σας δεν είναι να επεκταθεί εξυπηρετώντας περισσότερους χρήστες/δυνητικούς πελάτες και δεν έχετε σκοπό να προσθέσετε νέες λειτουργίες/χαρακτηριστικά στο project σας, τότε η επιλογή ενός καλοφτιαγμένου έτοιμου θέματος/template αποτελεί μια πολύ καλή και σοφή λύση!

Υπάρχει όμως η πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπου η επέκταση του project με επιπλέον features/λειτουργικότητες και η εξυπηρέτηση αυξανόμενου αριθμού χρηστών/δυνητικών πελατών, συναντά σημαντικά εμπόδια με την επιλογή κάποιου έτοιμου θέματος/template.

Αναλυτικότερα:

Η προσθήκη νέων λειτουργιών είναι κοστοβόρα και συχνά δεν συνάδει με τον συνολικό σχεδιασμό του project.

Τα έτοιμα θέματα/templates συνήθως καλύπτουν πολλές γενικές περιπτώσεις, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψή τις διαφοροποιήσεις και προσαρμογές που έχει ανάγκη το κάθε project, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών με πρόχειρο τρόπο διότι σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται μεγάλη ανθρωποπροσπάθεια που απορρέει σε σημαντικά μεγαλύτερο κόστος, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από το κόστος ολόκληρου του αρχικού project!

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά project τα οποία χρησιμοποιούν έτοιμα θέματα/templates, είναι η αργή απόκριση.

Τα έτοιμα θέματα/templates περιέχουν πολλά περιττά στοιχεία, τα οποία “φορτώνουν” το project σας, καθιστώντας το αργό στην απόκριση, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την θέση εμφάνισης στα αποτελέσματα αναζήτησης (SEO) και την εμπειρία του χρήστη.

Η αργή απόκριση είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο project, μεγάλης κλιμακας ή μη. Η επισκεψιμότητα από την προβολή σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης και η εμπειρία χρήσης θα καθορίσουν σε τεράστιο βαθμό την επιτυχία της επιχείρησής σας, όσο αναφορά το ψηφιακό κομμάτι.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως έλλειψη προσαρμοσμένης σχεδίασης/custom design για το project σας, σας παρέχει μια ασφαλή πεπατημένη η οποία όμως δεν θα σας διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους.

Η προσαρμοσμένη λύση

Στα project για τα οποία:

  • φιλοδοξούμε/υπάρχει απαίτηση να εξυπηρετούμε μεγάλο αριθμό χρηστών
  • είναι σημαντική η εμπειρία χρήσης
  • επιθυμούμε γρήγορη απόκριση
  • θέλουμε προσαρμοσμένη, μη κοινότυπη αισθητική που συνάδει με τον χαρακτήρα του brand
  • έχουμε σκοπό στο μέλλον να επεκτείνουμε το project με νέες λειτουργίες

θεωρούμε ότι η επιλογή custom design είναι μονόδρομος.

Παρόλο που πολλές φορές η επιλογή ενός έτοιμου θέματος/template μπορεί να μας καλύπτει αισθητικά και με το παραπάνω, όπως αναφέραμε κρύβει κινδύνους που δεν αντιλαμβανόμαστε στα αρχικά στάδια.

Η επιλογή custom design εξ αρχής, μας επιτρέπει να θέσουμε γερά θεμέλια και να κάνουμε ένα “σωστό στήσιμο” στο project, έχοντας επιπλέον premium αισθητική πλήρως προσαρμοσμένη στο brand και τα θέλω μας.

Το “σωστό στήσιμο” ενός project, μας επιτρέπει να επεκτείνουμε εύκολα και με λογικό κόστος την ιστοσελίδα/eshop μας, ενέργεια η οποία πολλές φορές είναι κοστοβόρα σε αντίθετη περίπτωση ή και εντελώς αδύνατη!

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η επιλογή custom design δεν σημαίνει απαραίτητα και επιλογή custom backend. Πιο απλά, το γεγονός πως επιλέγουμε custom design για το project μας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα εργαλεία με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι και έχουν αποδείξει την αξία τους εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο του web development ιδιαίτερα για ιστοσελίδες/eshop (πχ WordPress/WooCommerce).

Η πρότασή μας λοιπόν είναι η επιλογή custom design, εάν πρόκειται για φιλόδοξο project, χωρίς να αγνοούμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουμε ανάγκη για κάτι πιο απλό, και η επιλογή κάποιου έτοιμου θέματος/template είναι καταλληλότερη.